Followers

ke aRaH neGaRa maJu???

۩۞۩۩۞۩ SALAM ۩۞۩۩۞۩


haiii...lama xjmpa..hehehehe
rmi da member2 me k0men apsal la blog me ni x update2...
bkn apa juz xtaw mau coret apa..
yala mesti my viewer2 ni b0rink kn klu asyik citer sal diri n kehidupan me ja (wlupn da tjuk blog ni my l0ve life) (●*∩_∩*●)

Emm jadi me pun putuskan mulai skarang me mau bahas kan sal isu2 semasa yg blaku dlm khidupan kita skrg ni...
skurg2nya ada juga topik yg blh dibaca kn...hehehehe(◕‿-)

Tadi tgh syok duduk kat dalam bas blik kolej me tdengar kat radio isu remaja seawal umur 16 tahun da blh kawen....what??????me pun shocked la skjp....
yala awl gilerr da blh kawen....
jd me ngn pnuh minat pn buka la BERITA HARIAN ONLINE cari sal isu ni...
yala mau gak tau kn hal yg sebenar...
Emm dlm berita tu kata mau wat mcm ni bg elakkan bayi luar nikah...
klu dari mata ksr mmg la kita tgk benda ni ke arah itu tapi klu fikir baik2 dr sudut lain pula mcmn?????

Dalam otak me ni berligar2 mcm2 persoalan...yala rasanya benda ni mcm xmasuk akal ja...
antara yg me tfikir lah kan :-

1) Pendidikan
❐ kalau da seawal umur 16tahun kawen tu bererti remaja ni x akan bersekolah lagi...kiranya pendidikan dorang ni smpi tahap PMR ja la...dlm dunia yg semakin maju ni mcmn remaja2 ni mau teruskan kehidupan dengan tahap pendidikan sebegitu sedangkan beribu2 graduan lepasan universiti masih lagi menganggur dan berebut2 mndapatkan tmpat di sektor awam dan swasta....mcmn generasi akan dtg mau mntadbir ngara klu pelajaran hnya setakat PMR????

2) Tanggungjawab
❐ mampukah remaja yang muda ni menjalankan tanggungjawab terhadap keluarga yang bakal dibina?????cukup matangkah mereka2 ni untuk mempunyai keluarga sendiri...kalau da ada ank lagi lah...mampu kah mereka didik anak mereka sebagaimana ibubapa yang lebih matang mendidik anak mereka....

3) Kebertahanan
❐ namanya remaja kan..mesti dalam hati mereka blm puas untuk enjoy...s0, rasanya mampukah bertahan perkahwinan mereka ini????bukan mau mempertikaikan jodoh tuhan tapi perkara mcm ni pn harus difikirkan juga...terutama bagi remaja yg hnya pendidikannya sehingga PMR shja...apa blh dorg buat jika di ceraikan suami..pekerjaan apa yg mampu dorg wat dgn thp pndidikan sebegitu..alih2 mak bapak jg yg terpaksa menyara....


✄ me rasa smpi sini lah dulu sbb takut pla lain benda yg jadi...coretan ni hnya mau viewer2 ikut berfikir sama dgn me tntg pkara ni..tiada niat lain untuk mencetuskan sbrg mslh...kalau blh trima pdapat me terima lah..ni pndapat masing2 so kita saling hormat-menghormatilah pandangan masing2 kn....

✇ hope pihak2 tertentu dptlah memkirkan cara lain untuk menyelesaikan permasalhan ni...

see yaa!!!

ஜ۩۞۩ஜ

TERIMA KASIH SUDI BACA :)

LIKE LAH JANGAN MALU :p

2 tiNdakBaLaS:

runjai said...

=)hebat2, madah berhelah nie

miSs Zie said...

runjai::tQ la..ba kc like la klu suka..hahaha

Post a Comment

♥♥SILA2 LA KOMEN♥♥
♥~Pandangan Anda Sangat diHargai..:)
♥~Sharing is Caring ^__^